Geschiedenis van de (e-)sigaret tot en met de Tweede Wereldoorlog
Maar waar komt de e-sigaret nou vandaan? De geschiedenis van de (e)-sigaret is een rijke geschiedenis waarbij de eerste verhalen uit 5000 voor christus, Zuid Amerika komen. Hier werd tabak gebruikt voor genezingen en ceremonies, uitgevoerd door een sjamaan. Er werd vaak aangeraden tabak te roken door de sjamaan als je last had van tandpijn, oorpijn of andere fysieke pijn. De ceremonies waren voornamelijk voor het verzegelen van een verdrag of overeenkomst waarbij beide partijen na het sluiten gingen roken van dezelfde pijp. Van het kauwen van tabak tot het vapen en van snuiftabak tot cannabis, er is veel te vertellen over rookwaren. Ervaar je maagzuur van roken of dampen? Neem dan contact op het de huisarts.
Tabak in Europa en Azië
Een grote sprong vooruit naar het jaar 1528, het jaar dat tabak voor het eerst in de Europa kwam via de Spanjaarden. In de jaren die volgde verspreidde het heilige kruid (de bijnaam die tabak had gekregen in die tijd) door de rest van Europa. Alle landen beschreven het kruid als helend door het te roken of door er op te kauwen. De koning van Frankrijk beweerde zelfs dat zijn terugkerende hoofdpijn was genezen door tabak. In Rusland ging het iets moeizamer en werd het zelfs verbannen van 1634 tot 1698. Buitenlanders mochten wel roken in Rusland, maar dan alleen in Moskou en als ze konden aantonen dat ze niet in Rusland woonden.
In 1542 kwam het zogenaamde heilige kruid ook aan in Azië, meegebracht door Portugese handelaren. In Azië werd tabak ook gezien als helend en werd het regelmatig voorgeschreven aan patiënten door doctoren. In West Azië waren ze minder enthousiast over de tabak wat leidde tot een verbod op tabak in 1633. Zo'n 49 jaar later zagen ze in de andere delen van de wereld de economische voordelen van tabak, door er belasting voor te vragen en werd het verbod opgeheven. Wat begon als een exclusief product voor mannen veranderde, in de jaren die volgden, ook een populair product voor vrouwen en zelfs kinderen.
Tijdens de Krimoorlog en de Eerste Wereldoorlog
In de tijd van de Krimoorlog, die zich in de jaren van 1850 afspeelde in Griekenland en Turkije, zagen Europese soldaten dat de Ottomaanse soldaten de tabak rookten uit een papieren koker, oftewel een sigaret. In de jaren die volgden gingen de Fransen en Engelsen, en later ook de rest van Europa, ook roken met een sigaret. De standaard was op dat moment nog wel door te roken uit een pijp of door te kauwen. De eerste massaproducties van sigaretten vonden dan ook pas plaats in 1880.
Toen de Eerste Wereldoorlog kwam werd de vraag naar de sigaret groter. Het effect van het roken van een sigaret werd namelijk beschouwd als rustgevend en het hielp tegen honger. Dit waren niet alleen voordelen voor de soldaten op het slagveld maar ook voor de achterblijvers die het kopen van eten niet meer konden veroorloven. De Tweede Wereldoorlog had hetzelfde effect. Omdat er al heel veel mensen rookten voor de oorlog gingen tijdens en na de oorlog nog meer mensen roken. Ook de hongersnood in Nederland heeft meegedragen aan het aantal mensen dat rookten.
Zie ook: vuurfakkels